Wie? Wat? Waar? Wanneer? Waarom?

Allemaal vragen die afgevuurd werden. Hier vind je enkele antwoorden...

Wie?
Ik volg nu mijn derde en hopelijk laatste jaar 'Bachelor Lerarenopleiding Lager Onderwijs' aan de KaHo Sint-Lieven te Sint-Niklaas. Ik heb ervoor gekozen - zeg maar 'gevochten' en dat mag je heus letterlijk nemen - om 3 maanden ontwikkelingsstage te doen in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. (zie voorbereidingen)

Zeg, Eline! Vertrekt gij helemaal alleen?!
Neen, hoor! Eva Tindemans gaat mee! Hoe dat komt, kan je allemaal lezen bij de voorbereidingen.

Zeg, Eline! Wanneer vertrekt ge nu eigenlijk?! 
Inderdaad, het vertrek komt nu echt wel dichtbij. Ik moet toegeven dat de zenuwen danig beginnen op te lopen.Wie graag mee wil aftellen... De teller staat nu op 4 weken, 1 dag, 4 uur, 3 minuten en 28 seconden! Met andere woorden: nog 29 dagen of 699 uren of 41 999 minuten of 2 519 974 seconden voor ons vliegtuig vertrekt vanuit Schiphol richting Paramaribo. 

Zeg, Eline! Moet ik da echt uitrekenen?!
Wie geen zin heeft om te rekenen...

Heenreis: Amsterdam - Paramaribo
di 4 feb 14 om 13:45 Amsterdam (Schiphol, Nederland)
di 4 feb 14 om 19:20 Paramaribo (J.A. Pengel, Suriname)

Terugreis: Paramaribo - Amsterdam
ma 28 apr 14 om 17:50 Paramaribo (J.A. Pengel, Suriname)
di 29 apr 14 om 07:30 Amsterdam (Schiphol, Nederland)

Zeg, Eline! Suriname, waar ligt dat nu weeral?!
Voor mij was dit eigenlijk stiekem ook een blinde vlek op mijn kaart en ik merk dat ik niet de enige ben. Velen hebben iets Aziatisch of Afrikaans voor ogen, maar Suriname ligt wel degelijk in Zuid-Amerika, net boven Brazilië. Dat landje in het paars. Nu jah, landJE?! Suriname heeft een oppervlakte van 163 820 km²! Dat wil zeggen dat België er ongeveer 5 en een half keer in past. Niet zo klein dus als je het mij vraagt.



Zeg, Eline! En welke taal moet ge daar spreken?! 
Nederlands natuurlijk! Suriname behoort tot de Nederlandse taalunie aangezien het een kolonie was van Nederland. Maar mijn lieve vriend Wikipedia vertelt me daarover nog wat meer...

In Suriname worden maar liefst twintig talen gesproken. 
De meeste Surinamers zijn meertalig. 
Qua aantallen sprekers zijn de belangrijkste talen in Suriname achtereenvolgens:

- het Nederlands
- het Surinaams (Sranantongo)
- het Sarnami Hindoestani (Surinaams Hindoestaans)
- het Javaans
- de verschillende Marrontalen (vooral Saramaccaans en Aukaans) 
- het Chinees (Hakka, Standaardmandarijn en Standaardkantonees)

Dit is niet verwonderlijk als je weet dat er maar liefst vijf bevolkingsgroepen samenleven.

Zeg, Eline! Wat gaat ge daar feitelijk doen?! 
Wel, Eva en ik kregen dankzij de Stichting Projecthulp Suriname een basisschool toegewezen in het hartje van Paramaribo, waar we 10 weken stage lopen. Daarnaast zullen we 4 ontwikkelings-projecten opstarten of verder uitwerken. Dit volgens de noden van de school. Ondertussen zijn reeds 2 projecten bekend: 'muzisch werken rond taal' en 'gezonde voeding'. Het is de bedoeling dat 1 van deze 4 projecten verder wordt uitgediept in functie van mijn bachelorproef. De scholengemeenschap Arya Dewaker is gelinkt aan kinderhuis Arya Dewaker, een sociale instelling voor kinderen uit gebroken gezinnen. Hopelijk kunnen daar ook onze bijdrage leveren. 

Zeg, Eline! Waar gaat ge dan wonen?!
Eva en ik zullen in een gastgezin bij de familie 'Sheikkariem' verblijven. Hiervoor wil ik eerst en vooral mijn Belcantovriendjes Wouter en Anke bedanken. In 2009 deed Wouter Coupé ook een drie maanden durende ontwikkelingsstage in functie van zijn studies voor leerkracht Secundair Onderwijs en mocht hij bij deze familie wonen. Later ging hij nog eens terug naar dit gastvrij gezin met medestudent en tevens zijn 'bestie' Philip De Vos. Afgelopen zomer nam hij zijn wederhelft, Anke Cappaert, mee voor een maandje vakantie in Paramaribo. Dankzij hen mogen Eva en ik op onze beurt drie maanden kennismaken met deze familie! Driewerf 'hoera'!

Zeg, Eline! Waarom Suriname?!
Hiervoor verwijs ik naar mijn mooie motivatiebrief die ik schreef in juni 2013:
In 2008 kreeg ik de kans om samen met het jeugdorkest van Antwerpen een concertreis te maken naar Zuid-Afrika. Daar kon ik kennismaken met een variant van het Nederlands, het Zuid-Afrikaans. Die ervaring heeft me ontzettend gefascineerd: hoe kan aan de andere kant van de wereld en ín een totaal andere wereld een taal spreken die zo vergelijkbaar is met de taal in mijn rustige wijk? Ik denk dat Suriname mij een gelijkaardig gevoel zal geven: een land waar ze dezelfde voertaal hebben als wij – weliswaar met een andere tongval – dat tóch in een ander continent ligt, is eigenlijk wel iets unieks. De kennis van de voertaal zal uiteraard ook de communicatie met de Surinamers een pak vergemakkelijken en mij bijgevolg helpen om in die (waarschijnlijk veel te korte) drie maanden geen extra tijd te verliezen om zo snel mogelijk te ‘versurinaamsen’. Het maatschappelijk leven daar is natuurlijk volledig anders dan bij ons. Ik zou mezelf enorm graag onderdompelen in die cultuur en een deeltje worden van de Surinaamse bevolking waarvoor ik nu al – zeker na liefdesverklaring voor Suriname van een stagiair die me ginds voorging – sta te popelen om met vol enthousiasme met hen kennis te maken!

Zeg, Eline! Gaat gij uwe Lars niet missen?!
Ja.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten